5

ΦΟΡEΑΣ ΔΙΑΧΕIΡΙΣΗΣ

Λίμνης Κερκίνης

Κεντρική Μακεδονία, Ν. Σερρών. GR 1260001 (78.316 ha), GR 1260008 (27.712 ha), GR 1260010 (25.264 ha).

Στοιχεία ιδιαίτερου βιολογικού, οικολογικού
και γεωλογικού ενδιαφέροντος:

Υγρότοπος. Η λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε κατά μήκος του ποταμού Στρυμόνα όταν κατασκευάστηκε ένα χαμηλό φράγμα στο ύψος του χωριού Λιθότοπος. Αν και τεχνητή, είναι πλούσια σε υδρόβια ζωή.

Σπάνια φυτά:

Λευκό νούφαρο, Νεροκάστανο, Μινουάρτια η σαξιφράγα, Βερονίκη του Ουραμόφ, Βιόλα του Στογιάνοφ, Ερύσιμο του Ντρενόφσκι, κ.ά.

Σπάνια φυτά:

Λευκό νούφαρο, Νεροκάστανο, Μινουάρτια η σαξιφράγα, Βερονίκη του Ουραμόφ, Βιόλα του Στογιάνοφ, Ερύσιμο του Ντρενόφσκι, κ.ά. 

Σπάνια ζώα:

Βίδρα, Σπερμόφιλος, Λοφιοφόρος τρίτωνας, Ονυχοχελώνα, Στικτή νεροχελώνα, Γραμμωτή νεροχελώνα, Σπιτόφιδο, Νανοβουτηχτάρα, Κορμοράνος, Λαγγόνα, Μαυροτσικνιάς, Κρυπτοτσικνιάς, Σταχτοτσικνιάς, Πορφυροτσικνιάς, Νυχτοκόρακας, Λευκοπελαργός, Καλαμοκανάς, Ποταμογλάρονο, Φιδαετός, Θαλασσαετός, Βασιλαετός, Σταυραετός, Όρνιο, Ασπροπάρης, Αβοκέτα, Χουλιαρομύτα, κ.ά.

Στοιχεία ιστορικού/αρχαιολογικού/θρησκευτικού ενδιαφέροντος:

Προϊστορικός οικισμός στην περιοχή Μεσαία του Δήμου Πετριτσίου, τα οχυρά Ιστίμπεη και Ρούπελ, το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι, η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Μοναστηράκι, τα ιαματικά λουτρά Σιδηροκάστρου και Αγκίστρου. 

Προβλήματα, απειλές υποβάθμισης της Προστατευόμενης Περιοχής:

Αυξομείωση της στάθμης του νερού, που χρησιμοποιείται για πότισμα, περιορισμένη λαθροθηρία. Μείωση της βιοποικιλότητας. Μείωση πλη­θυσμού των αναπαραγόμενων ειδών πουλιών στο παραποτάμιο δάσος. Μείωση έκτασης λόγω αύξησης της στάθμης της λίμνης την άνοιξη, υποβάθμιση περιβάλλοντος λόγω εξαφάνισης των καλαμιώνων, μείωση της έκτασης του παραποτάμιου δάσους, υπερβόσκηση. Απορρίμματα. 

Δεν υπάρχουν ζώνες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οι σχετικές πληροφορίες για τα στοιχεία του περιβάλλοντος παρέχονται:

με ενημερωτικά φυλλάδια στους επισκέπτες και κατά διαστήματα σε εκδηλώσεις – ημερίδες, συνέδρια, κ.λπ.  

Πραγματοποιούνται προγράμματα ξεναγήσεων:

Για απλές επισκέψεις, για ολοήμερες ή για επισκέψεις στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δικτύων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. 

Δεν  υλοποιούνται Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, δεν οργανώνονται δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. 

 

Οι επισκέψεις αξιολογούνται:

με βιβλίο εντυπώσεων. 

Στοιχεία επικοινωνίας

Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης
620 55 Κάτω Πορόια, Κερκίνη
Τηλ.: 23270 28004
Fax: 23270 28003
E-mail: wkerkini@otenet.gr