9

ΦΟΡEΑΣ ΔΙΑΧΕIΡΙΣΗΣ

Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων

Θεσσαλία, Μαγνησία, Αλόννησος. GR 1430004 (249.146 ha), GR 1430005 (12.965 ha).

Στοιχεία ιδιαίτερου βιολογικού, οικολογικού
και γεωλογικού ενδιαφέροντος:

Η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας. Πυρήνας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου είναι το νησί Πιπέρι, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης με την υπ’ αριθ. 280095/7950/197 απόφαση, βάσει της οποίας απαγορεύεται η προσέγγιση στο νησί αυτό χωρίς άδεια.

Σπάνια και ενδημικά φυτά:

Αρενάρια του Φοίτου, Καμπανούλα της Σκοπέλου, Καμπανούλα του Ρέχινγκερ, Καμπανούλα του Ρέιζερ, Κάρδος των Σποράδων, Φριτιλάρια των Σποράδων, Λίνο των Γιούρων, Συμφύανδρο των Σποράδων, Λομελόζια του Υμηττού, Σιληνή των Σποράδων, Κενταύρια του Ρέχινγκερ, Ερύσιμο το Σενονέριο, Κεφαλάρια η φολιδανθής.

Σπάνια ζώα:

Μεσογειακή φώκια, Ρινοδέλφινο, Αγριοκάτσικο των Γιούρων, Μαυροπετρίτης, Αιγαιόγλαρος, Κρασπεδοχελώνα, Γραικοχελώνα, Θαλασσοχελώνα, Λαφίτης, Σπιτόφιδο, Θαλασσοκόρακας, Σπιζαετός, κ.ά.

Στοιχεία ιδιαίτερου ιστορικού/αρχαιολογικού/θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Αναφέρονται ενδεικτικά: τείχη ακρόπολης του 5ου αιώνα και ερείπια νεκροταφείου στις περιοχές ακρωτήριο Κοκκινόκαστρο Αλοννήσου και όρμος Τζώρτζη, τα ερείπια αρχαίων οικισμών στον Άγιο Ιωάννη Aλoννήσoυ, τα ερείπια παλαιοχριστιανικής πόλης στον Άγιο Δημήτριο Αλοννήσου, το σπήλαιο του Κύκλωπα στη νήσο Γιούρα, τα ερείπια κτιρίων αρχαίας πόλης στο λιμένα Μανδράκι Ψαθούρας, υπολείμματα τειχών αρχαίας ακρόπολης στην Κυρά Παναγιά, και αρχαίου κτιρίου αφιερωμένου στον Ασκληπιό (θεό της ιατρικής) στον όρμο Μαρπούντα Aλoννήσoυ. Τα βυζαντινά μνημεία του νησιού περιλαμβάνουν οκτώ εκκλησίες και μοναστήρια, όπως ο ναός της Γέννησης του Χριστού και ο ναός του Αγίου Αθανασίου στη Χώρα Αλοννήσου, του Αγίου Γεωργίου, τα εξωκλήσια Ευαγγελισμός και Κοίμηση της Θεοτόκου, κ.ά. (πηγές στοιχείων: ΕΚΠΟΛ Μαγνησίας, ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, 5η Εφορεία Νεότερων Μνημείων). Στα ερημονήσια της Αλοννήσου, σε βάθος μεγαλύτερο των εκατό μέτρων, έχει εντοπισθεί πλήθος ναυαγίων, τα περισσότερα από τα οποία είναι νεότερα, ενώ υπερέχουν αριθμητικά τα βυζαντινά και τα μεσαιωνικά, που βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Προβλήματα, απειλές υποβάθμισης της Προστατευόμενης Περιοχής:

Kρούσματα λαθραλιείας και λαθροθηρίας, αλλαγή χρήσης γης, τουρισμός.

Δεν υπάρχουν ζώνες αναψυχής ή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Αναμένεται να ξεκινήσουν προγράμματα ξεναγήσεων και Π.Ε. το 2008.

Οι σχετικές πληροφορίες για τα στοιχεία του περιβάλλοντος παρέχονται:

Σε σταθμό πληροφόρησης, με πίνακες ερμηνείας περιβάλλοντος, με υλικό που χρησιμοποιείται από Οδηγούς, με ενημερωτικά φυλλάδια, προβολές, DVD, με ιστοθέση. Οι επισκέψεις γίνονται σε μουσειακούς και άλλους πολιτιστικούς χώρους της Αλοννήσου.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Φ.Δ. Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων
Πατητήρι, 370 05 Αλόννησος
Τηλ.: 24240 66378
Fax: 24240 66376
E-mail: info@alonissos-park.gr