10

ΦΟΡEΑΣ ΔΙΑΧΕIΡΙΣΗΣ

Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας

Ανατολική Μακεδονία–Θράκη, Ν. Ροδόπης / Ν. Ξάνθης / Ν. Καβάλας.
GR 1130009 (29.456 ha), GR 1150001 (14.606 ha), GR 1150010 (22.485 ha).

Στοιχεία ιδιαίτερου βιολογικού, οικολογικού
και γεωλογικού ενδιαφέροντος:

Η περιοχή ανήκει στους Υγροτόπους της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ και προστατεύεται με βάση την Κοινοτική Οδηγία 79/409. Το 2008, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι υγρότοποι Δέλτα Νέστου, λίμνης Βιστωνίδας με λιμνοθαλάσσια και λιμνιαία χαρακτηριστικά, λίμνης Ισμαρίδας και η ευρύτερη περιοχή τους χαρακτηρίστηκαν ως Εθνικό Πάρκο που θα φέρει την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Σχεδόν 300 είδη πουλιών έχουν καταμετρηθεί στον υγρότοπο. Από αυτά άλλα είναι μόνιμοι κάτοικοι, άλλα ξεχειμωνιάζουν, ενώ υπάρχουν και πολλά που μόνο αναπαύονται κατά το κοπιαστικό ταξίδι της μετανάστευσης.

Σπάνια φυτά:

Μισχανθής βελανιδιά, Λευκό νούφαρο, Νερόκρινο, Λευκόιο, Νεροκάστανο, Κρίνος της θάλασσας, Σαλβίνια, κ.ά.

Σπάνια ζώα:

Βίδρα, Ονυχοχελώνα, Γραικοχελώνα, Στικτή νεροχελώνα, Γραμμωτή νεροχελώνα, Λαφίτης, Σπιτόφιδο, Σαρδελομάνα, Μουρμουρίτσα, Βάρβος, Ζαχαριάς, Λύκαινα η ανόμοια, Μικροτσικνιάς, Αργυροτσικνιάς, Λευκοτσικνιάς, Πορφυροτσικνιάς, Νυχτοκόρακας, Λευκοπελαργός, Καστανόχηνα, Καλαμόκιρκος, Σαΐνι, Χρυσαετός, Κραυγαετός,Καλαμοκανάς, Αβοκέτα, Νεροχελίδονο, Νανογλάρονο, Γαϊδουροκεφαλάς, Θαλασσοκόρακας, Κορμοράνος, Λαγγόνα, Αργυροπελεκάνος, Θαλασσαετός, Ασπροπάρης, Τσακάλι, Τρίτωνας, κ.ά.

Στοιχεία ιδιαίτερου ιστορικού/αρχαιολογικού/θρησκευτικού ενδιαφέροντος

η αρχαία Τόπειρος, τα αρχαία Άβδηρα, η Στρίμη, τα Δίκαια, η Αναστασιούπολη.

Γενικές και ειδικές απειλές υποβάθμισης της Προστατευόμενης Περιοχής

λαθροθηρία, αλλαγή χρήσης γης, επέκταση καλλιεργειών σε βάρος του δάσους, βόσκηση, μείωση των νερών και των φερτών υλικών λόγω των φραγμάτων. Μείωση βιοποικιλότητας.

Δεν υπάρχουν ζώνες αναψυχής. Υπάρχουν ζώνες περιβαλλοντικής εκ-
παίδευσης εντοπισμένες, αλλά μη οργανωμένες.

Οι σχετικές πληροφορίες για τα στοιχεία του περιβάλλοντος παρέχονται:

σε σταθμό πληροφόρησης (στα δύο Kέντρα Πληροφόρησης στο Πόρτο Λάγος και στην Κεραμωτή αντίστοιχα), με πίνακες ερμηνείας περιβάλλοντος, με ενημερωτικά φυλλάδια, με προβολές.

Πραγματοποιούνται προγράμματα ξεναγήσεων:

για απλές ή για ολοήμερες επισκέψεις, ή επισκέψεις στο πλαίσιο δικτύων Π.Ε. Υλοποιούνται Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Α/βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης. Δεν οργανώνονται δραστηριότητες πριν από την επίσκεψη. Οργανώνονται δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης (περιβαλλοντικά παιχνίδια, παρατήρηση πουλιών, κάρτες εργασίας, κ.ά.). Χρησιμοποιούνται κιάλια, τηλεσκόπια, οδηγοί παρατήρησης πουλιών.

Η επίσκεψη αξιολογείται:

με βιβλίο εντυπώσεων. 

Στοιχεία επικοινωνίας

Κέντρο Πληροφόρησης Λ. Βιστωνίδας
670 63 Πόρτο Λάγος – Ξάνθη
Τηλ./Fax: 25410 96646
E-mail: fdnesism@otenet.gr