13

ΦΟΡEΑΣ ΔΙΑΧΕIΡΙΣΗΣ

Υγροτόπων Αμβρακικού

Ήπειρος – Δυτική Στερεά Ελλάδα. GR 2110001 (28.780 ha), GR 2110004 (23.004 ha), GR 2310006 (3.237 ha).

Στοιχεία ιδιαίτερου βιολογικού, οικολογικού
και γεωλογικού ενδιαφέροντος:

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι μια κλειστή θάλασσα που επικοινωνεί με το Ιόνιο πέλαγος μόνο μέσα από το στενό της Πρέβεζας. Στο βόρειο μέρος του εκβάλλουν οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος, δημιουργώντας ένα σύστημα λιμνοθαλασσών πλούσιο σε υδρόβια ζωή. Στη λιμνοθάλασσα της Ροδιάς, υπάρχει ο μεγαλύτερος ενιαίος καλαμιώνας της Βαλκανικής χερσονήσου. Ένα κοπάδι ρινοδέλφινα ζει μόνιμα στον κόλπο. Εκατόν είκοσι έξι (126) είδη ορνιθοπανίδας ανήκουν στα απειλούμενα είδη της Ε.Ε. και 6 από αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, υπάρχουν αρκετά υδρόβια απειλούμενα είδη, όπως η Βίδρα, η Μεσογειακή φώκια, το Δελφίνι του Αμβρακικού και η Θαλάσσια χελώνα που έχουν ενδιαίτημα τον Αμβρακικό κόλπο.

Σπάνια φυτά

Νερόκρινος, Λευκό νούφαρο, Νερόφραξος, Κρίνος της θάλασσας.

Σπάνια και απειλούμενα ζώα

Βίδρα, Μεσογειακή φώκια, Δελφίνι Αμβρακικού, Ονυχοχελώνα, Κρασπεδοχελώνα, Στικτή νεροχελώνα, Γραμμωτή νεροχελώνα, Θαλασσοχελώνα, Λαφίτης, Σπιτόφιδο, Φωξινέλος, Πλατίκα, Βάρβος, Βελονίτσα, Ζουρνάς, Λύκαινα η ανόμοια, Ποταμόσχιστος ο κανεστρίνιος, Αργυροπελεκάνος, Μικροτσικνιάς, Νυχτοκόρακας, Κρυπτοτσικνιάς, Λευκοτσικνιάς, Πορφυροτσικνιάς, Λευκοπελαργός, Χαλκόκοτα, Χουλιαρομύτα, Βαλτόπαπια, Φιδαητός, Καλαμόκιρκος, Κραυγαητός, Χρυσαετός, Πετροπέρδικα, Καλαμοκανάς, Πετροτριλίδα, Ποταμογλάρονο, Νανογλάρονο, Μαυρογλάρονο, Μπούφος, Αλκυόνη, Χαλκοκουρούνα, Νεροχελίδονο, Χειμωνογλάρονο, Κουφαηδόνι, Λιοστριτσίδα, Δρυομυγοχάφτης, Λεπτομύτα, Λεπτόραμφος γλάρος, Ρινοδέλφινο.

Στοιχεία ιστορικού/αρχαιολογικού/θρησκευτικού ενδιαφέροντος

(τα πιο χαρακτηριστικά) η αρχαία Νικόπολη, το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, το κάστρο της Άρτας, το κάστρο της Βόνιτσας, το κάστρο της Κορωνησίας και πάρα πολλοί βυζαντινοί ναοί και μοναστήρια. 

Προβλήματα, απειλές υποβάθμισης της Προστατευόμενης Περιοχής

Λαθροθηρία, παράνομοι τρόποι ψαρέματος, αποξηράνσεις, επέκταση γεωργικών δραστηριοτήτων, ρύπανση προερχόμενη κυρίως από κτηνοτροφικές μονάδες, οικιακά απορρίμματα και φυτοφάρμακα, λιπάσματα, η βόσκηση γίνεται χωρίς έλεγχο, χωρίς όμως να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην περιοχή λόγω του υγροτοπικού της χαρακτήρα. Μείωση βιοποικιλότητας.

Δεν υπάρχουν ζώνες αναψυχής, ούτε ζώνες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Δεν οργανώνονται ξεναγήσεις, δεν υλοποιούνται Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Ο Φ.Δ. Υγροτόπων Αμβρακικού βρίσκεται στο στάδιο ανάθεσης της παραγωγής ενημερωτικών φυλλαδίων και δημιουργίας ιστοθέσης.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Κατσιμήτρου 1 & Κομμένου
47100 Άρτα
Τηλ.: 26810 71919
Fax: 26810 23593
E-mail: foreas_amvrakikou@yahoo.gr