19

ΦΟΡEΑΣ ΔΙΑΧΕIΡΙΣΗΣ

Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και Λευκών Ορέων

Κρήτη, Ν. Χανίων. GR 4340008 (53.364 ha), GR 4340014 (13.949 ha).

Στοιχεία ιδιαίτερου βιολογικού, οικολογικού
και γεωλογικού ενδιαφέροντος:

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς είναι ίσως ο πιο γνωστός διεθνώς ελληνικός δρυμός. Ιδρύθηκε το 1962. Πρόκειται για περιοχή με πλούσιους και υψηλής ποικιλότητας βιοτόπους, που φιλοξενούν σπάνια και ενδημικά φυτικά και ζωικά είδη με χαρακτηριστικότερο τον περίφημο Κρητικό Αίγαγρο (Κρι-Κρι). Έχει βραβευτεί με το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Α΄ Κατηγορίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το 1979. Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι γνωστό για την εντυπωσιακή γεωμορφολογία του και το 1981 κηρύχθηκε από την UNESCO ως «Απόθεμα της Βιόσφαιρας». Εκτός από το φαράγγι της Σαμαριάς, στις νότιες πλευρές των Λευκών Ορέων υπάρχουν πολλά μικρότερα φαράγγια, όπως του Ίμπρου, της Αγίας Ειρήνης, της Τρυπητής. Τα Λευκά Όρη είναι ένα από τα τρία μεγάλα ορεινά συγκροτήματα της Κρήτης. Πολλές κορυφές τους ξεπερνούν τα 2.000 μ. Είναι γενικά γυμνές και κατά τόπους μόνο σώζονται δάση με αυτοφυή κυπαρίσσια.

Σπάνια φυτά:

Υπάρχουν πάρα πολλά σπάνια ή/και ενδημικά φυτά. Υπερικό το ακιδοφόρο, Αμπελιτσιά, Νεπέτα των Σφακίων, Κρητικό κεφαλάνθηρο, Ακίνος ο νάνος, Άλυσο το σφακιώτικο, Παιώνια του Κλούσιους, Άνχουσα η χλωάζουσα, Βούπλευρο του Κακόσκαλου, Κενταύρια του Μπλαντάτση, Κενταύρια η λογχόφυλλη, Κενταύρια η ποτηροειδής, Κέντρανθος του Σίμπερ, Χερόφυλλο το κρητικό, Κληματίς της Ελισάβετ-Καρόλας, Κυνόγλωσσο το σφακιώτικο, Δίανθος ο γιουνιπέρινος, Δίανθος ο σφακιώτικος, Ευφόρβια του Ρέχιγκερ, Ελίχρυσο του Χελδράιχ , Υπερικό του Κέλερ, Λομελόσια η λευκόστικτη, Μυοσωτίς της Σολάνζ, Ονοβρυχίς η σφακιώτικη, Ρανούνκουλος ο ακτινότριχος, Ρανούνκουλος ο υπομόφιλος, Σατουρέια η κρητική, Θλάσπι του Ζαφράν, Ανθεμίς η αυροτανόφιλη, Οσμούνδα η βασιλική, Άρο της Ίδης, Αραβίς η κρητική, Ασπέρουλα της Ίδης, Ασπέρουλα η χνουδωτή, Ασπλένιο το κρητικό, Βόλανθος του Κρεουτσμπούργκ, Κενταύρια η απολυτρωμένη, Κολχικό το κρητικό, Κρηπίς του Σίμπθορπ, Κρηπίς η ωτιδιόφυλλη, Κρόκος του Σίμπερ, Δίανθος ο κρητικός, Ερύσιμο του Ραουλίν, Γάλιο το κυρτό, Γάλιο το εκτεταμένο, Γάλιο το θαμνοειδές, Υπερικό το τριχοβλαστό, Λομελόσια η σφακιώτικη, Σκίλλα η νάνα, Σκουτελλάρια η τριχωτή, Κορονίλα η σφαιρική, Τσάι της Κρήτης, Σταιχελίνα η έμμισχη, Τραχίλιο του Γιακούιν, Τουλίπα του Μπέικερ, Τουλίπα η κρητική, Βιόλα η κρητική, Βιόλα η αρωματική, Κυκλάμινο το κρητικό, Ερύσιμο της Κάντιας, Δατίσκη η καννάβινη, Δάφνη η πυκνότριχη, Γουντγουόρντια η ριζοβόλος, κ.ά.

Σπάνια ζώα:

Κρητικό αγριοκάτσικο, Κρητικός αγριόγατος, Τρανορινόλοφος, Μικρορινόλοφος, Σπιτόφιδο, Γυπαετός, Όρνιο, Πετρίτης, Μουστακοτσιροβάκος, Κοκκινοκαλιακούδα, Σπιζαετός, Νησιώτικη πέρδικα, κ.ά.

Γενικές και ειδικές απειλές υποβάθμισης της Προστατευόμενης Περιοχής

Λαθροθηρία, υπερβόσκηση, υπερσυλλογή φυτών όπως το τσάι και το σταμναγκάθι, φόλες.

Δεν υπάρχουν ζώνες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Δεν υλοποιούνται Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Δεν οργανώνονται δραστη-
ριότητες. Δεν υπάρχει υλικό που να αξιοποιείται κατά την επίσκεψη.

Στοιχεία επικοινωνίας

Ο Φ.Δ. δεν έχει ακόμα οργανωθεί. Στεγάζεται προσωρινά στη Διεύθυνση Δασών.

Διεύθυνση Δασών:
Χρυσοπηγή, 731 00 Χανιά
Τηλ.: 28210 84211
Fax: 28210 91295
Email: ddchania@otenet.gr