20

ΦΟΡEΑΣ ΔΙΑΧΕIΡΙΣΗΣ

Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Στερεά Ελλάδα, Ν. Φωκίδας/Βοιωτίας. GR 2450005 (18.423 ha) και GR 2410002 (3.695 ha).

Στοιχεία ιδιαίτερου βιολογικού, οικολογικού
και γεωλογικού ενδιαφέροντος:

Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού ιδρύθηκε το 1938. Το όρος Παρνασσός είναι βουνό πολυκόρυφο, άγριο. Τα δάση αναπτύσσονται στις κάτω από τα 1.600μ. πλαγιές. Συγκροτούνται κυρίως από κεφαλονίτικα έλατα και κατά τόπους εμφανίζονται και μαυρόπευκα έλατα. Η μεγαλύτερη χαράδρα είναι η περίφημη χαράδρα της Βελίτσας. Ορεινή περιοχή με ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς, που καλύπτεται με δασική βλάστηση, στην οποία κυριαρχεί η κεφαλονίτικη ελάτη. Περιλαμβάνει επίσης σπάνια φυτικά είδη και αξιόλογη πανίδα. Η χλωρίδα του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών βοτανολόγων (Heldreich, Halacsy, Guicciardi, Gustavsson, Regel, Orphanides, Quezel, Contadriopoulos, κ.ά.) αλλά και ερασιτεχνών, από πολύ παλιά.

Σημείωση: Ο Φορέας δεν έχει ακόμα οργανωθεί.

Σπάνια φυτά

Παιώνια του Παρνασσού, Ερύσιμο του Παρνασσού, Κολχικό του Παρνασσού, Νεπέτα του Παρνασσού, Σέσελι του Παρνασσού, Κολχικό το τρίφυλλο, Δάφνη η γιασμινοειδής, Σιληνή του Μπαρμπέι, Ευφορβία του Ορφανίδη, Άλυσσο του Γκούσταφσον, κ.ά.

Σπάνια ζώα

Μικρορινόλοφος, Τρανορινόλοφος, Μικρομυωτίδα, Τρανομυωτίδα, Λοφιοφόρος τρίτωνας, Αλπικός τρίτωνας, Κιτρινοβομβίνα, Ονυχοχελώνα, Κρασπεδοχελώνα, Λούκανος ο έλαφος, Όρνιο, Ασπροπάρης, Φιδαετός, Χρυσαετός, Σταυραετός, Πετροπέρδικα, Μαυροτσικλιτάρα, Μεσοτσικλιτάρα, Λευκονώτης, Μουστακοτσιροβάκος, Γαϊδουροκεφαλάς, Κοκκινοκαλιακούδα, κ.ά.

Στοιχεία ιδιαίτερου ιστορικού/αρχαιολογικού/θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Στον άμεσο περίγυρο του δρυμού υπάρχουν αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι.

Γενικές και ειδικές απειλές υποβάθμισης της Προστατευόμενης Περιοχής

Λαθροθηρία, φόλες, υπερβόσκηση, δασικές πυρκαγιές, τουριστικοποίηση, οικοπεδοποίηση. Στις κορυφές του βουνού λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα που το χειμώνα συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.

Δεν υπάρχουν ζώνες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Δεν υλοποιούνται Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Δεν οργανώνονται δραστηριότητες. Δεν υπάρχει υλικό που να αξιοποιείται κατά την επίσκεψη.

Στοιχεία επικοινωνίας

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
Δήμος Αράχoβας, 320 04 Αράχoβα
Τηλ.: 22673 50200
Fax: 22673 50250
E-mail: arachova@otenet.gr