21

ΦΟΡEΑΣ ΔΙΑΧΕIΡΙΣΗΣ

Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας

Αττική, Ν. Αττικής. GR 3000001 (14.902 ha).

Στοιχεία ιδιαίτερου βιολογικού, οικολογικού
και γεωλογικού ενδιαφέροντος:

Ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας ιδρύθηκε το 1961. Χαρακτηρίζεται από ποικιλία τοπογραφικών χαρακτηριστικών και φυσικών καλλονών. Στη βλάστηση επικρατούν κυρίως δάση κεφαλονίτικης ελάτης. Υπάρχουν εκτεταμένα οροπέδια σε μεγάλο υψόμετρο. Περιοχή με ιδιαίτερη αξία ως τόπος αναψυχής. Η Πάρνηθα είναι βουνό πολυκόρυφο, με αρκετές κορυφές να ξεπερνούν τα 1.000μ. Η έκτασή του υπερβαίνει τα 140.000 στρέμματα. Μέρος του βουνού είναι Εθνικός Δρυμός. Στις υψηλότερες περιοχές της Πάρνηθας επικρατεί το ελατόδασος, στις χαμηλότερες η Χαλέπιος πεύκη, στους βορειοανατολικούς πρόποδες υπάρχει δάσος με φυλλοβόλα δρυ. Κατά τόπους έχει γίνει αναδάσωση με μαυρόπευκο. Οι φωτιές του 2007 κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα της δασικής βλάστησης. Η Πάρνηθα χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα (περίπου 1.000 είδη φυτών), με πολλά ενδημικά φυτά, πλούσια ορνιθοπανίδα (113 γνωστά είδη), ενώ είναι γνωστή και για τα ελάφια της.

Σπάνια φυτά

Καμπανούλα της Πάρνηθας, Ασπέρουλα του Μπαινίτσα, Τσάι της Πάρνηθας, Παιώνια η ελληνική, Κόκκινος κρίνος, Τουλίπα του Χάγκερ, Οροβάγχη του Μπάουμαν, Στάχυς του Σπρούνερ, Έβενος του Σίμπθορπ, Ηλιάνθεμο του Υμηττού, Όνοσμο του Καχέιρε, Θλάσπι το γραικό, Βερμπάσκο του Μπουασιέ, Βίκια των πεύκων, Βιβούρνος τίνος, κ.ά.

Σπάνια ζώα

Ελάφι, Φιδαετός, Μπούφος, Σφηκοβαρβακίνα, Πετρίτης, Πυρρομυωτίδα, Λαφίτης, Νεροκότσυφας, Γαϊδουροκεφαλάς, Αετομάχος, Τρανομυωτίδα, Ονυχοχελώνα, Κρασπεδοχελώνα, Σπιτόφιδο, κ.ά.

Στοιχεία ιδιαίτερου ιστορικού/αρχαιολογικού/θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Κάστρα, σπήλαια, ανάκτορα Τατοΐου, μοναστήρια, εκκλησίες.

Γενικές και ειδικές απειλές υποβάθμισης της Προστατευόμενης Περιοχής

Λαθροθηρία, δασικές πυρκαγιές, ρύπανση με απορρίμματα, τουρισμός, πιέσεις για οικοπεδοποίηση. Μείωση βιοποικιλότητας.

Υπάρχουν ζώνες αναψυχής. Υπάρχουν ζώνες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Οι σχετικές πληροφορίες για τα στοιχεία του περιβάλλοντος παρέχονται.

Με ενημερωτικά φυλλάδια και με προβολές.

Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις (απλές επισκέψεις, επισκέψεις σχολείων, κ.ά.).

Υλοποιούνται, κατά καιρούς, Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Οργανώνονται δραστηριότητες, κυρίως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Περιβαλλοντικά παιχνίδια, ζωγραφική, φωτογράφιση, συμπλήρωση φύλλων εργασίας.

Η επίσκεψη αξιολογείται:

Με ερωτηματολόγιο.

Στοιχεία επικοινωνίας

Λ. Θρακομακεδόνων 131
13672 Αχαρνές
Τηλ./Fax: 210 2445226
E-mail: parnitha@hol.gr