22

ΦΟΡEΑΣ ΔΙΑΧΕIΡΙΣΗΣ

Εθνικού Δρυμού Οίτης

Στερεά Ελλάδα, Ν. Φθιώτιδας. GR 2440003 (523 ha), GR 2440004 (7.151 ha), GR 244007 (13.088 ha).

Στοιχεία ιδιαίτερου βιολογικού, οικολογικού
και γεωλογικού ενδιαφέροντος:

Το όρος Οίτη είναι ένα από τα μεγάλα βουνά της Ρούμελης. Οι υψηλότερες κορυφές Πύργος και Γρεβενό, το οροπέδιο Λειβαδιές, με τη χαρακτηριστική αλπική λιμνούλα, και τα δάση της ανατολικής πλευράς του βουνού βρίσκονται μέσα στα όρια του Εθνικού Δρυμού Οίτης, ο οποίος ιδρύθηκε το 1966. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η συνύπαρξη μεγάλης ποικιλίας ενδιαιτημάτων σε μικρή γεωγραφική έκταση. Υπάρχουν πολλά τουριστικά ανεκμετάλλευτα σπήλαια, δάση με πλατύφυλλη δρυ, δάσος ορεινών κωνοφόρων με μαύρη πεύκη, υψηλοί θαμνώνες με βουνόκεδρα, «υπερμεσογειακά υγρά λειβάδια», πλούσια χλωρίδα με πολλά σπάνια, ενδημικά φυτά (50 ελληνικά ενδημικά είδη, από τα οποία 8 είναι προστατευόμενα), κ.ά. Η πανίδα του δρυμού είναι σημαντική, καθώς περιλαμβάνει είδη Κοινοτικής Οδηγίας (Παράρτημα ΙΙ), ένα ενδημικό είδος σαύρας και 12 ενδημικά ασπόνδυλα.

Σπάνια φυτά

Βερονίκη της Οίτης, Ασπέρουλα της Οίτης, Άλυσσο του Γκούσταφσον, Κόκκινος κρίνος, Δακτυλόριζα του Μπάουμαν, Δίανθος του Τυμφρηστού, Γενίστα η Μίλλιος, Θλάσπι του Κότσυ.

Σπάνια ζώα

Το αγριόγιδο Rupicapra rupicapra balcanica (είδος Κοινοτικής Οδηγίας, Παράρτημα II), ο Χρυσαετός Aquila chrysaetos, (επίσης είδος Κοινοτικής Οδηγίας, Παράρτημα II), Μπούφος, Γιδοβυζάχτρα, Φιδαετός, Σφηκιάρης, Πετρίτης, Νεροκότσυφας, Αλπικός τρίτωνας, Ονυχοχελώνα, Γραικοχελώνα.

Στοιχεία ιδιαίτερου ιστορικού/αρχαιολογικού/θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Το όρος Οίτη συνδέεται με πολλές πτυχές της ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας. Στην ευρύτερη περιοχή του βουνού έλαβαν χώρα πολλές μάχες (1821–1827, 1941–1944). Κατά τη βυζαντινή περίοδο, η κοινωνία της Υπάτης γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση. Στο μοναστήρι του Αγάθωνα λειτουργεί ένα μικρό μουσείο για την άγρια ζωή και τη φύση του όρους, και του δρυμού ειδικότερα. Σε μικρή απόσταση από τα νότια όρια του δρυμού σώζονται ερείπια ναού, που, σύμφωνα με τον Παυσανία, κατά τους κλασικούς χρόνους ήταν ιερό αφιερωμένο στον Ηρακλή –στον τόπο που λυτρώθηκε από τον τυραννικό χιτώνα της Δηιάνειρας.

Γενικές και ειδικές απειλές υποβάθμισης της Προστατευόμενης Περιοχής

Αλλαγή χρήσης γης, παράνομη βόσκηση, παράνομο κυνήγι, λειτουργία μεταλλείων βωξίτη στον πυρήνα και στην περιφερειακή ζώνη του δρυμού. Μείωση βιοποικιλότητας.

Δεν υπάρχουν ζώνες αναψυχής.

Όποιος θέλει όμως, επισκέπτεται το δρυμό, χωρίς ξενάγηση και μένει όσο θέλει. Συνήθως, οι επισκέπτες είναι ορειβάτες, κατασκηνωτές, λάτρεις της φύσης.

Δεν οργανώνονται ξεναγήσεις, δεν υλοποιούνται Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Οι πληροφορίες για τα στοιχεία του περιβάλλοντος παρέχονται

Με ιστοθέση, ενώ υπάρχει ενημερωτικό, εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους θελήσουν να υλοποιήσουν σχετικές δραστηριότητες.

Στοιχεία επικοινωνίας

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης
Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτρών Υπάτης
35016 Δ. Υπάτης, Ν. Φθιώτιδας
Τηλ./Fax: 22310 59007
E-mail: pragou@otenet.gr