24

ΦΟΡEΑΣ ΔΙΑΧΕIΡΙΣΗΣ

Χελμού - Βουραϊκού

Δυτ. Ελλάδα, Ν. Αχαΐας. GR 2320002 (17.493 ha), GR 2320003 (2.176 ha), GR 2320004 (2.386 ha).

Στοιχεία ιδιαίτερου βιολογικού, οικολογικού
και γεωλογικού ενδιαφέροντος:

Το όρος Χελμός ή Αροάνια όρη είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Πελοποννήσου, σε έκταση και ύψος, με κορυφές ύψους γύρω στα 2.340μ. Οι ψηλές κορυφές του σχηματίζουν ένα πέταλο γύρω από την κοιλάδα με τα Ύδατα της Στυγός, με τον περίφημο ομώνυμο καταρράκτη. Τα δάση στις πλαγιές φτάνουν συνήθως έως τα 1.600μ., και συγκροτούνται κυρίως από έλατα. Η περιοχή του Χελμού είναι φημισμένη για τη σπάνια και πλούσια χλωρίδα της. Ο ποταμός Βουραϊκός ξεκινά από το οροπέδιο των Καλαβρύτων, διασχίζει το ομώνυμο φαράγγι, που είναι γεμάτο απόκρημνα βράχια, μικρούς καταρράκτες, δάση με πλατάνια και υδρόφιλα φυτά, και κατευθύνεται προς τον Κορινθιακό κόλπο. Μέσα από το φαράγγι, δίπλα σε γκρεμούς και μέσα από σήραγγες, περνά ο οδοντωτός σιδηρόδρομος.

Σπάνια φυτά

Χελμός: Αλχεμίλλα των Αροανίων, Βόλανθος του Χελμού, Γκλομπουλάρια της Στυγός, Τεύκριο των Αροανίων, Βιόλα του Χελμού, Κυκλάμινο το πελοποννησιακό, κ.ά.
Φαράγγι Βουραϊκού: Αουρίνια του Μωριά, Καμπανούλα της Τοπάλης, Πευκέδανο της Αχαΐας, Δίανθος του Μερκούρη, Ασπέρουλα της Αρκαδίας, Στάχυς του Παρολίνι, Σιληνή η συσπειρούμενη.

Σπάνια ζώα

Χελμός: Πέστροφα, Βάρβος, Βίδρα, Νεροκότσυφας, Ρινόλοφος του Μπλάσιους, Σφηκοβαρβακίνα, Πετρίτης, Χρυσαητός, Γιδοβυζάχτρα, Κόρακας.
Φαράγγι Βουραϊκού: Βίδρα, Ονυχοχελώνα, Κρασπεδοχελώνα, Λαφίτης, Βάρβος, Καλλιμόρφη η τετράστικτη, Εριογάστωρ, Νεροκότσυφας.

Γενικές και ειδικές απειλές υποβάθμισης της Προστατευόμενης Περιοχής

Αυθαίρετη επέκταση οικισμών, βόσκηση, ρύπανση, τουριστικοποίηση. Μείωση βιοποικιλότητας.

Οι σχετικές πληροφορίες για τα στοιχεία του περιβάλλοντος παρέχονται


Με ενημερωτικά φυλλάδια.

Υπάρχουν ζώνες αναψυχής. Δεν οργανώνονται ξεναγήσεις. Δεν υλοποιού-
νται Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Δεν αξιολογούνται
οι επισκέψεις.

Στοιχεία επικοινωνίας

Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού
Αγίου Αλεξίου 31 25001 Καλάβρυτα
Τηλ.: 26920 29140
Fax: 26920 29141
E-mail 1: fdxd@otenet.gr
E-mail 2 : koumoutsou_e@yahoo.gr