Οργάνωση επίσκεψης σε προστατευόμενη περιοχή

Η εργασία που θα πραγματοποιήσετε σε μια προστατευόμενη περιοχή αποτελεί μελέτη στο πεδίο.

Οργανώστε την εργασία σας σε τρία στάδια:

Πριν από την επίσκεψη

Ενημερώστε τα παιδιά σχετικά με την επίσκεψη στην προστατευόμενη περιοχή και ζητήστε τους να ντυθούν με τα κατάλληλα ρούχα –άνετα, σπορ ρούχα–, να φορέσουν αθλητικά παπούτσια και να πάρουν καπέλο, αδιάβροχο, καθώς και νερό και πρόχειρο φαγητό. Επίσης, ζητήστε τους να μεταφέρουν τα πράγματά τους σε σακίδιο.

Δώστε στους μαθητές γραπτές οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία και την ξενάγηση (ακριβή ώρα αναχώρησης και επιστροφής, σύντομη περιγραφή της διαδρομής από το σχολείο μέχρι την περιοχή), καθώς και τις πληροφορίες που θα πρέπει να δώσουν στους γονείς τους (π.χ. όνομα και τηλέφωνο Υπευθύνου του Φορέα Διαχείρισης, το κινητό τηλέφωνο του συντονιστή εκπαιδευτικού).

Προετοιμάστε κατάλληλα τα παιδιά στο σχολείο, αξιοποιώντας το περιεχόμενο των σχολικών μαθημάτων που προσφέρονται για το σκοπό αυτό, για να συμμετάσχουν ενεργά στην ανακαλυπτική διαδικασία και να αναγνωρίσουν όσα θα δουν στο πεδίο. Δημιουργήστε τους «ερωτηματικά», ώστε να περιμένουν με ανυπομονησία την ξενάγηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακαλύψουν νέα στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης

Οργανώστε μικρές ομάδες μαθητών υπό την εποπτεία των συνοδών εκπαιδευτικών και καθορίστε το ρόλο κάθε μέλους της ομάδας (συντονιστής, φωτογράφος, γραμματέας, κ.ά.). Η παιδαγωγική ομάδα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο μέλη.

Παρουσιάστε τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής και διεγείρετε το ενδιαφέρον των μαθητών, θέτοντας προβληματισμούς που απαιτούν απαντήσεις. Ενθαρρύνετε τους μαθητές να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν να εξερευνήσουν, να πειραματιστούν και να αναζητήσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που θα τους έχετε θέσει από την αρχή της επίσκεψης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, παροτρύνετε τα παιδιά να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης και παράλληλα τονίστε την αναγκαιότητα τήρησης των οδηγιών και των κανονισμών στην προστατευόμενη περιοχή. Τα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούν τις οδηγίες των υπευθύνων όσον αφορά στην καθαριότητα, την ηχορρύπανση, το κόψιμο των κλαδιών και των λουλουδιών, για την ίδια την ασφάλειά τους. Ακολουθήστε για την περιήγησή σας τα ήδη χαραγμένα μονοπάτια μέσα στην προστατευόμενη περιοχή.

Μετά την επίσκεψη

Φροντίστε ώστε οι μαθητές να ενημερώνουν τη «γωνιά», που έχουν δημιουργήσει στο σχολείο τους για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, και πραγματοποιήστε τις δραστηριότητες που έχετε σχεδιάσει για μετά την επίσκεψη στο πεδίο.

Ενθαρρύνετε τους μαθητές να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράση γενικότερα για τη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μελετήστε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και οδηγηθείτε σε σαφή συμπεράσματα.